Partille

Allt fler unga drogar

Antalet narkotikabrott i Partille har nästan tredubblats på fyra år. Det visar statistik från polisen. Och droganvändandet bland ungdomar kryper allt längre ner i åldrarna.

– I områden som Partille märker vi att det ökar lavinartat och att det kryper ner i åldrarna. Det är inte alls ovanligt att man provar knark redan på högstadiet. Vi har flera femtonåringar som har varit misstänkta och som har fällts för ringa narkotibrott, säger Anders Klingberg, inspektör för polisens ungdomsavdelning i Kortedala.

För fyra år sedan hade Partille 71 fall av narkotikabrott. Det senaste året låg siffran på över 200.

Främst handlar det om hash, marijuana och olika typer av lugnande mediciner. Drogerna kommer tonåringar vanligtvis i kontakt med via vänner eller på fester där det ofta finns ett stort utbud till ett lågt pris.

Anders Klingberg säger att orsaken till den stora efterfrågan är en allt mer frisinnad syn på droger bland ungdomar.

– Det finns en liberal syn på droger hos ungdomar. Benägenheten att prova är mycket större nu än vad den var för 10-15 år sedan och det finns inget som skrämmer ungdomar med att prova droger. Narkotika ligger väl där alkoholen var för 25-30 år sedan.

Samir Bezzazi
samir.bezzazi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista