RÅ återupptar förundersökning

Riksåklagaren, RÅ, har beslutat att återuppta förundersökningen om rån alternativt grov stöld mot en reporter från Sveriges Radios program Kaliber.

Det var i samband med att reportern var med på en kryssning till Tallin för drygt ett år sen med Sverigedemokraterna och den högsta ledningen för partiet. Reportern som utgav sig för att vara partimedlem, arbetade med en granskning av partiet, och hade dold inspelningsutrustning i en väska.

Tidigare har förundersökningen lagts ned två gånger men Riksåklagaren beslutar alltså att återuppta förundersökningen efter att tidigare beslut överklagats av Sveriges Radios vd Mats Svegfors.

Nina Glans är ansvarig utgivare för Sveriges Radio Göteborg och har varit med om att överklaga ärendet.

– Man lade ju ned förundersökningen, man lade ned hela ärendet och sa att det var inget man tänker ta upp och det var då vi reagerade eftersom det handlade om att en av våra reportrar under hennes arbete blev utsatt för det som betecknades som ett rån, hon blev av med sin väska, med sina personliga tillhörigheter men framförallt blev hon av med sitt arbetsmaterial och det ser vi på Sveriges Radio som allvarligt.

Vad tycker du om att förundersökningen nu har återupptagits?

– Jag tycker det är ett jättebra beslut, att riksåklagaren har tittat på det här, sett att här finns påtagliga bevis, det finns vittnen, det finns övervakningskameror. Det finns mycket som man inte har tagit fasta på när man lade ned det här ärendet och det är jättebra att man nu tar upp det igen.  Man får gå till botten med det här fallet och jag hoppas ju att fakta ska komma upp på bordet.

Vad hoppas du att det här ärendet ska få för utgång?

– Jag ska inte hoppas eller säga något så. Nu får ju polisen och rättegången och så ha sin gång men det är klart att jag hoppas att rättvisa ska skipas.

Maja Jerosimic
maja.jerosimic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista