Dödshot utreds sällan

Trots att socialsekreterare i sin myndighetsutövning kan råka ut för både hot och våld så anmäls det inte alltid till polisen.

Och av 49 dödshot mot socialsekreterare i Sverige de senaste två åren, som ändå har anmälts, ledde endast en tredjedel till åtal och fällande dom.

Det visar en undersökning som Sveriges Radio gjort.

När socialsekreteraren Gudrun Mellberg på familjeenheten på i Majorna hotades till livet och utsattes för våld så agerade hon.

– Det var som det var ett rituellt våld, men i stunden när det hände kände jag mig inte speciellt rädd. För mig var det kristallklart - detta var över gränsen! Så här gör du inte mot mig - inte som person och inte heller som som myndighetsperson.

Sedan 2008 har fem dödshot mot socialsekreterare i Göteborg anmälts - ett ärende har inte börjat utredas och endast ett har lett till åtal - det som Gudrun råkade ut för.

Hon skrev ner allt som inträffat in i minsta detalj och just noggrannheten och att hon kände sig ha sin chef och hela samhällsapparaten bak ryggen tror hon ledde till att det blev fällande dom: 20 timmars ungdomstjänst för hot mot tjänsteman, ofredande och skadegörelse.

– Det kändes helt rätt.

Gudrun Mellberg har arbetat som socialsekreterare sedan 1980-talet och tycker att kåren blivit mer professionell i att hantera konflikter och anser att socialsekreterare absolut inte ska finna sig i att utsättas för hot och våld.

– Vi har ett väldigt svårt jobb som innehåller flera olika aspekter båda av att göra någon slags behandling i posititva möten med människor men som också innebär tung och svår myndighetsutövning. Och för att klara de arbetsuppgifterna så måste man ha en stadig organisation bakom sig och det tror jag brister på flera ställen.

Epp Anderson
epp.anderson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista