Nobel Biocare skär ner i Göteborg

Det medicintekniska företaget Nobel Biocare omorganiserar och vill flytta 55 tjänster från Göteborgskontoret till Schweiz eller Nordamerika. I dagarna får de anställda erbjudande om att flytta med.

Koncernledningsbeslutet är ett steg i utvecklingen av att flytta globala funktioner till länder där de bör ligga.

– Det är ju naturligtvis tråkigt, oavsett om alla säger ja till erbjudandet så försvinner ju de tjänsterna från Göteborg. Men vi har ju ändå kvar den nordiska verksamheten, säger Anne-Kristin Wilson som är ordförande för Unionenklubben på Nobel Biocare i Göteborg.

Vad händer med de som inte vill flytta med?

– Då kommer vi ju att bli kallade till en förhandling enligt gällande LAS-regler och då försöker man ju hitta tjänster till dem. Men det är ju begränsat, baserat på de funktioner som skall vara kvar här i Göteborg.

Nu bygger företaget ett Innovation- and servicecenter, vad betyder det för Göteborg?

– Det är i princip de funktioner som ändå har global anknytning som servar övriga koncernen.

Kan det bli tal om anställningar där?

– Det kan jag inte svara på. I dagsläget handlar det snarare om att man renodlar det som tidigare var huvudkontorsfunktioner men låg i Göteborg. Att man har kvar några av dem i stan som servar koncernen, säger Anne-Kristin Wilson.

Elin Georgsson
elin.georgsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista