Spyker kan fördubbla försäljning

Saab Automobiles nya ägare Spyker kommer kunna fördubbla sin försäljning i år, tack vare den uppmärksamhet som den lilla holländska sportbilstillverkaren har fått genom att köpa Saab. Det säger Spykers vd Victor Muller till Sveriges Radio i Geneve idag.

Victor Muller tror alltså på en fördubbling av Spykers försäljning i år, tack vare Saabaffären. En fördubbling från 45 till 90 bilar, säger Muller, det är fortfarande bara någon promille av vad Saabs försäljning bör vara, men det är ändå viktigt.

--Dessutom kommer nu det holländska sportbilsföretaget använda sig av mycket av Saabs resurser och kunskaper, i stället för att köpa in dem från dyra konsulter, säger Spykers vd.

Vid den nyöppnade bilmässan i Geneve berättar Victor Muller att Spyker fick avbryta upphandlingen av ingenjörstjänster för runt 200 miljoner kronor. De pengarna gick åt för att köpa Saab, men så kommer också Spyker i framtiden köpa många sådana här tjänster från sitt nya systerföretag Saab.

--Saab har många expertispområden, till exempel säkerhet och hybridteknik - alltså teknik för att köra bilar på både el och fossilt bränsle. Och man ska se Spykers köp av Saab inte som ett köp egentligen, utan mer som ett samgående där de båda företagens teknologi ska integreras, säger Muller.

Här på bilmässan väntas Victor Muller och Saabs vd Jan-Åke Jonsson i eftermiddag avslöja fler detaljer om planen för hur Saab ska komma på föter igen.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista