Astra Zenecas verksamhet i Lund flyttas till Mölndal. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix

Mölndal vinnare när Astra varslar

Mölndal blir vinnare när Astra Zeneca lägger ner verksamheten i Lund. Två forskningscenter för astma- och kol flyttas till Göteborg, där verksamheten snarare kan komma att expanera något.

Läkemedelskoncernen Astra Zeneca informerar i dag den svenska personalen om nya storvarsel, i linje med det sparprogram som presenterades i slutet av januari.

I Lund läggs verksamheten med 900 anställda ned helt. Två av koncernens forskningscenter för astma och kol flyttas i stället till Mölndal. Det säger Astra Zenecas presschef Ann-Leena Mikivier till radio Göteborg.

Mölndals 2 300 anställda berörs alltså inte av varslet, på annat sätt än att det kan innebära viss expansion av verksamheten.

Överflyttningen från Lund till Mölndal sker successivt och kommer vara klar om ett år.

Förpackningsverksamheten i Umeå flyttas till Stockholm enligt tidigare beslut. Målet med omorganisationen är att dra ned kostnaderna med 1,8 miljarder dollar per år till 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista