Göteborgsirakier till valurnorna

Omkring 20 000 irakier i Göteborg väntas rösta till det irakiska parlamentsvalet. Det är det andra fria valet sedan diktaturens fall och arrangeras av Iraks oberoende valkommission. Förra valet arrangerades av FN.

I Irak röstar man på söndag och i Göteborg börjar röstningen på fredag. Rekordmånga väntas till valurnorna, säger Thasin Al. Wasity, representant för valkommissionen i Göteborg:

– De vill vara med med och bygga upp den nya demokratin i vårt land.

Vad är det som är viktigt vad vill du som det här valet skall leda till?

– Jag vill att det skall leda till att landet blir styrt av folket på rätt sätt.

I Angered är Saya Tagarani vallokalansvarig. Hon funderar på hur valutgången blir.

– Eftersom vi har så många olika nationaliteter och olika religioner så hoppas jag att det blir blandat att alla partier och nationaliteter får plats i det nya parlamentet så att det inte blir bara ett parti som tar över, säger hon

Mellan femte och sjunde mars kommer alltså omkring 20 000 irakier att rösta i valet på två platser i Göteborg. Och man räknar med att hälften väljer Radhuset vid Gustav Adolfs torg.

När irakierna röstade förra gången var det ett stort säkerhetspådrag men i år kommer det inte att behövas.

– Nej, vi har ju löpande haft kontakter med polisen och den bedömningen som man gör just nu är att här i Sverige så kommer det att gå lungt till, säger Bill Werngren kanslichef för valnämnden i Göteborg.

Iraks författning är från 2005 och bygger på en kompromiss mellan religiösa och sekulära krafter. Den lagstiftande makten finns hos parlamentet, som det nu alltså snart ska röstas till.

Maria Wendehög
maria.wendehog@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".