Det ljusnar för Volvo

Det ljusnar för Volvo personvagnar. Hittills i år har företaget sålt 25 % fler bilar än samma tid förra året och nu är över var femte ny bil som säljs i Sverige en Volvo. Volvo personvagnars VD Thomas Andersson, är mer positiv än på länge.

– Vi har under de senaste åren haft en tuff period, nu är vi på väg ur den. Vi hade ett fjärde kvartal som närmade sig svarta siffror och vi ser att försäljningen på de flesta marknader i världen nu går upp, säger Volvo personvagnars VD Thomas Andersson.

I dag presenterades den nya modellen - S60 i Torslanda. Intresset var stort för modellens nya teknik - säkerhetssystemet Pedestrian Detection.

Systemet ska varna för fotgängare framför bilen - och om föraren inte reagerar i tid slår bilen på full broms.

Volvos produktchef Peter Algurén berättar att det är kameror som läser av miljön runt bilen. Bilderna matchas i en dator med laser som mäter avståndet till omgivningen.

– Det ligger ett par tusen inscannade bilder av människor i en dator och det unika är egentligen att den bromsar hundra procent med full kraft. Det hade vi inte vågat göra om den skulle fånga upp höstlöv, fotbollar eller en katt. Vi vill inte ha bilar som bromsar med full kraft utan förvarning. Det unika är att vi lyckats få till det med oerhört stor, eller fullständig säkerhet.

Emma Svensson
emma.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista