Självskadebeteende

Fler ungdomar skär sig

Antaletungdomar som tas in för slutenvård för att de skadat sig själva har nästan fördubblats sedan mitten på nittiotalet.

Och var tredje diagnostiseras som psykiskt sjuk när de tas in. Det visar en rapport från Karolinska institutet i Solna.

Gunilla Wagersten jobbar inom barnpsykatrin i Göteborg sedan 25 år. Och hon kommer i kontakt med många tjejer som skadar sig själva för att de mår dåligt.

--Vanligast är att skära sig eller rispa sig, men det förekommer även att man bränner sig med ciggaretter, dunkar huvudet i väggen eller slår sig själv, säger Gunilla Wagersten, verksamhetschef på barn-och ungdomspsykatrin i Kungshöjd i Göteborg.

Det handlar om en markant ökning bland tjejer mellan 15 och 24 år som självskadar sig. Från att i mitten på nittiotalet haft ca 1000 fall per år, låg siffran på nästan det dubbla år 2007.

Studien visar också att var tredje som får slutenvård lider av någon psykisk sjukdom vid tillfället då de tas in. Karin Beckman är st-läkare på Norra psykiatriska i Stockholm och en av författarna till rapporten.

– Vi har tittat på vilka diagnoser som förekommer i samband med självskada och då har vi bland annat sett att tjejerna har depressioner, alkohol- och drogrelaterade problem och i viss mån ångest och personlighetsstörningar.

Gunilla Wagersten på barn- och ungdomspsykiatrin i Göteborg känner igen bilden av vilka tjejer som självskadar sig.

--En del befinner sig i en livssituation som de upplever som förvirrande. Ofta har de varit med att att föräldrar skiljer sig, de har svårigheter med kamrater eller höga krav i skolan. Det är många komponenter som till slut gör att det kollapsar i känslolivet, säger Gunilla Wagersten.

Samir Bezzazi
samir.bezzazi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista