Många vill ha pengar av Västtrafik

Efter vinterns trafik-kaos rasar nu ansökningarna om resegarantier in till Västtrafik. Bara under februari tredubblades ansökningarna jämfört med samma månad förra året.

Efter vinterns trafik-kaos rasar nu ansökningarna om resegarantier in till Västtrafik. Bara under februari tredubblades ansökningarna jämfört med samma månad förra året.

Många resenärer vill ha pengarna tillbaka för uteblivna, inställda eller försenade tåg och bussar.

- Jag söker redan mycket pengar från Västtrafik och jag kommer fortsätta med det, säger pendlaren Hanna Magnesköld som reser mellan Sjövik och Mölndal.

- Det har varit många sena bussar och tåg. Och tåg som inte kommer alls. Det värsta med alla förseningar har varit att man får stå ute i kylan och frysa, jag bor på landet och har ingen varm station att vänta i, säger Hanna, som hoppas på ersättning.

Inställda, försenade eller uteblivna tåg har varit en vanlig syn under vintern.

Bara under februari kom närmare 16 000 ansökningar från missnöjda resenärer in till Västtrafik om ersättning via resegarantin. Och det är en tredubbling jämfört med 2009. Under januari inkom 10 000 ansökningar; en fördubbling jämfört med året innan.

I slutet av förra veckan gav ju Västtrafik beskedet att resegarantin ska gälla, även för den kaotiska helgen 20-21 februari, då mängder av resenärer drabbades av stora förseningar på grund av vädret och kylan. Och efter det beskedet har ansökningarna om ersättning strömmat in i ännu snabbare takt till Västtrafik, där Ingela Schönning är pressinformatör.

- Vi räknar med att februarisiffran kommer öka, eftersom man har en månad på sig att skicka sin ansökan.

Trycket på ersättning är nu så stort att Västtrafik tvingats sätta in extrapersonal för att hantera alla ansökningar.

- Det har varit ett stort tryck på vår kundservice. I januari anställde vi 30 personer som jobbar heltid med alla klagomål. Men det kommer ta tid att gå igenom alla ansökningar ändå, säger Ingela Schönning.

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista