Riskulla Kraftvärmeverk. Foto Daniel Breece/SR.

Nytt värmeverk i Mölndal

Ett nytt kraftvärmeverk som eldas med biobränsle och kommer att framställa både el och fjärrvärme invigdes idag i Mölndal.

Christian Schwartz, VD för Mölndal Energi kallar kraftvärmeverket Riskulla för kommunens största miljösatsning någonsin.

--Det här är en förnyelsebar anläggning, den drivs av förnyelsebart bränsle. Totalt sett kommer det att minska dom globala CO2 utsläppen med 182000 ton per år och det motsvarar dom totala utsläppen från 60000 bilar. Så vi kommer att få goda miljövärden och trygga leveranser . En kall vinter som den här är även det tacksamt att det det helt enkelt räcker så att det inte blir kallt eller mörkt hemma hos folk och det här är en satsning vi kommer leva på i många decennier

Kraftvärmeverket kan försörja alla Mölndals 25000 hushåll med både el och värme. Bränslet kommer vara flis som är ett restavfall från skogsindustrin. Jesper Peterson på naturskyddsföreningen har godkänt anläggningen och gett den märkningen bra miljöval.

--Man har inte för mycket transporter, vi har tittat på biobränslet, vi har tittat på askan. Så hela processen från vaggan till graven på biobränslet och de uppfyller våra kriterier på el och värme så det är bara att köra igång.

Daniel Breece
daniel.breece@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista