Hotel Gothia Tower

Snart ett tredje torn

Hotel Gothia Towers tredje torn är nu närmare verklighet. Svenska mässans styrelse har beslutat att fortsätta projekteringen och ett bygge kan komma att börja om ett år. Men nån brådska med utbyggnaden av mässans lokaler är det inte.

Hotel Gothia Towers tredje torn är nu närmare verklighet. Svenska mässans styrelse har beslutat att fortsätta projekteringen och ett bygge kan komma att börja om ett år.

Förra året var kärvt ekonomiskt för Svenska mässan, men nu ser man en ljusning, säger vd Lennart Mankert.

– Ja med tanke på omständigheterna och den globala finanskrisen och den lågkonjunktur som kom i dess spår så är vi nöjda med 2009. Vi har ett resultat som är bättre än vi vågade hoppas.

Men ni har hyrt ut mindre för 2009 än tidigare?

– Vi har en lägre beläggning på hotellet 2009 jämfört med 2008 och vi har en sämre verksamhet när det gäller mässor. Men allt tillsammans så har 2009 varit väsentligt bättre än vad vi trodde i våra mörka stunder, säger Lennart Mankert.

Svenska mässan har i flera år haft planer på en ny utställningslokal på 7500 kvadratmeter i Focushuset men eftersom uthyrningen för utställningarna varit lägre det senaste året så tycker Lennart Mankert att det är positivt att planerna för Focus-huset drar ut på tiden. Byggnadsnämnden har fortfarande inte tagit något slutgiltigt beslut för framtiden av Gårda som även innefattar planerna för Focus-huset och svenska mässan.

– Ja, det kan man ju säga att vi har inte samma brådska så att planprocessen har fördröjt är inte vi ledsna för.

Men för några år sedan uttryckte ni ett nästan akut behov av ny mässlokal?

– Ja det är helt rätt och det var det då. Vi hade fem mässor som växte ur våra hallar så det är helt riktigt. Men så byggde vi en tillfällig hall mellan Valhalla och Svenska mässan så då har vi kompenserat oss lite grann. Så vi har inte samma behov av yta som vi hade för två år sedan, säger han.

Maja Jerosimic
maja.jerosimic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista