Färre unga ska hamna i spelberoende. Foto: Malin Hoelstad/Scanpix.

Vård för unga spelberoende saknas

Barn måste skyddas mot nätspel och spelberoende. Det säger den ansvarige EU-kommissionären Michel Barnier, som ställer sig bakom ett förslag från EU-parlamentet om striktare regler mot nätspel.

Idag finns det inte mycket som hindrar minderåriga från att spela exempelvis poker på nätet. Inte heller finns det någon vård för unga spelmissbrukare i Göteborg. Mattias Ekenberg som jobbar med unga med spelmissbruk på Spelberoendes Förening i Göteborg som inte ger behandlingar men stödsamtal är glad över att EU tar upp frågan.

– Det låter alldelles utmärkt, för nätspel är någonting som lockar både barn och ungdomar och det finns en väldigt dålig kontrollapparat på nätet.

På Spelberoendes Förening i Göteborg träffar vi Jimmy. Han har börjat spela när han var 15 idag är han 22 och har redan spelat bort 7 år av sitt liv.

– Jag är här för att jag har haft ett långvarigt spelberoende som jag beslutat mig för att ta tag i och göra någonting åt så jag kan leva ett bättre liv. Jag hamnade i en situation där jag var skuldsatt och behövde hjälp helt enkelt för att ta mig ur alltihopa och bryta den onda cirkeln.

Hur länge har du varit spelfri nu?

– Nu är det 27 dagar, idag, säger Jimmy som egenligen heter något annat.

Än så länge är Maria Ungdom i Stockholm det enda stället i Sverige där minderåriga kan få vård för sitt spelmissbruk. Per Binde forskare i spelmissbruk vid Göteborgs Universitet är kritisk. Han tycker att den sorts behandling som finns på Maria Ungdom i Stockholm borde också finnas i andra städer i Sverige.

– Med tanke på att svenska staten drar in så mycket pengar på Svenska Spel-verksamhet och även skatten från ATG så borde också staten ta ansvar för de problem som spel skapar särskilt bland de unga.

Massip Farid Ikken
massip.farid-ikken@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".