Pansarterrängbilar kommer rulla på gator i Göteborg och Lerum. Foto: Leif R Jansson /Scanpix

Stor militärövning i Göteborg

I dag rullar en mängd militärfordon i centrala Göteborg och i trakterna runt stan.

En stor militärövning hålls både i centrum och i Ale och Lerum veckan ut.

100-talet bandvagnar, pansarterrängbilar och andra fordon och cirka 1 000 soldater och befäl från armén deltar.

Förutom att testa tekniken utbildas personalen för att kunna leda insatser så effektivt och säkert som möjligt.

- Viktigaste är i den här övningen att få tekniken. Prata med varandra och kommunicera. Överföra meddelanden och olika underlag på olika sätt. Det försöker vi bringa i samklang med människorna som vi tränar för att bli så professionella som vi någonsin kan bli, säger Michael Claesson, ansvarig för övningen.

Kommer det vara mitt i centrala Göteborg ni finns?

– När det gäller fredag och lördagen kommer vi att röra oss i ytterområdena och så småningom in mot hamnområdena och Hisingen. Sen kommer vi att ha en del andra aktiviteter i centralt i Göteborg. De syftar mer till information och rekryteringsåtgärder och liknande.

Ska man hålla sig undan när man ser bandvagnarna komma åkande?

– Man ska vara uppmärksam på att siktfält och annat inte är som på en vanlig personbil. Så att man iakttar försiktighet och håller ett visst avstånd.

Men vi övrigt hoppas vi på möten med göteborgarna där vi försöker föra samtal med göteborgarna och våra uppgifter och där vi försöker verka och synas på olika sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista