Har lyckats hjälpa två av tre utförsäkrade i Göteborg. Foto: Elsa Persson/SR.
Introduktionsprogrammet snart slut

Var tredje åter till sjukskrivning

Runt en tredjedel av de 430 personer i Göteborg som utförsäkrades vid årsskiftet har ännu inte kommit ut i någon aktivitet.

Om en månad, när introduktionsprogrammet är slut, kommer de troligen behöva ansöka om fortsatt sjukskrivning.

Siffran stämmer med den som Försäkringskassan hade beräknat, säger Beatrice Berglund som är chef för Arbetsförmedlingens kontor för utförsäkrade:

– Det kan ju vara deras sjukdom i sig som är så pass begränsande att det inte går att hitta rätt aktivitet för dem.

Idag är knappt hälften av de som utförsäkrades vid årsskiftet inne i någon slags aktivitetsprogram. Det kan handla om både skapande verksamhet och fysisk rehabilitering, och aktiviteterna äger rum på bland annat Göteborgs folkhögskola och Rygginstitutet.

– Tanken är ju nu till en början att överhuvudtaget bara ingå i ett socialt sammanhang, att vara en del i en grupp och göra saker som man mår bra av. För är man sjuk så är det ju oftast det som faller bort, säger Beatrice Berglund.

Om en månad, när introduktionsprogrammet avslutas för den första gruppen, tror Beatrice Berglund att mellan hälften och sjuttio procent kommer att ha påbörjat någon aktivitet och fortsätta med det. För de som kommit igång eller fortfarande väntar på att börja någon aktivitet är de tre månaders introduktion inte någon absolut gräns - så länge man bedöms klara av det kan man nämligen få sin aktivitet förlängd ett tag till.

– Vi har väl försökt på ett sätt att inte lägga så mycket fokus vid den tre månaders-gränsen utan mer se det som att man kommer till arbetslivsintroduktionen, vi påbörjar en utredning och en kartläggning och sedan får ju den fortsätta.

Anette Berggren är en av dem som varit i introduktionsprogrammet sedan årsskiftet och trots att hon ännu väntar på att få börja sin aktivitet på Rygginstitutet är hon nöjd med insatserna hittills:

- Det har varit bättre än förväntat. Jag har en jättefin kontakt på Arbetsförmedlingen samverkan. Jag har blivit professionellt bemött på alla de sätt och jag har förhoppningar om att människor kommer att lyssna och att man kommer att försöka hjälpa, och inte tvinga och stjälpa.

Elsa Persson
elsa.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista