1 av 2
Anne Vilén i sin källare.
2 av 2
Personal vid en vattenfylld cykelbana vid Gulsparvsgatan.

Stor vattenläcka i Skår

I Skår, i Örgryte, har en av Göteborgs största vattenledningar, en matarledning från Lackarebäcksverket, sprungit läck och stora mängder vatten har runnit ut. Det här kommer påverka vattenförsörjningen i delar av Göteborg.

Ledningen har en diameter på 1,2 meter och ligger nära riksväg 40.

VA-verket har nu minskat på trycket och det, plus det vatten som läckt ut, gör att blir reducerat tryck i kranarna i högt belägna bostäder i centrala och östra delarna av Göteborg .

Enhetschefen för rörnätverk och vatten på VA-verket Tommy Ekblad säger till Västekot att även andra stadsdelar möjligen kan påverkas.

Allmänheten uppmanas att spara på vatten och hoppa över morgonduschen.

Vatten har runnit in i källare i hus på Gulsparvsgatan som ligger närmast läckan och i trädgårdarna står vattnet halvmeterdjupt. Räddningstjänsten länspumpar nu  källarna.

Det är däremot inte risk att vattnet rinner ut på riksväg 40 och blir till is där.

VA-verket har hela vintern haft problem med vattenläckor i rörnätet. Därför har man släppt på mer vatten för att hålla trycket uppe. Det och den nu stränga kylan har lett till den stora läckan som Tommy Ekblad tror tar flera dagar att laga.

Epp Anderson
epp.anderson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista