1 av 2
Personal vid en vattenfylld cykelbana vid Gulsparvsgatan. Foto: Anna Olofsson/SR.
2 av 2
Anne Vilén i sin källare.

Vattenläcka i Örgryte

En stor matarledning, som förser centrala och östra delarna av Göteborg med vatten, sprang läck i morse i Skår i Örgryte.

Vattenledningen som har en diameter på mer än en meter kommer från Lackarebäcksverket och gick på något sätt sönder i kylan.

Ett tag låg vattnet halvmeterhögt i trädgårdarna på Gulsparvsgatan alldeles intill Riksväg 40 där Anne Vilén bor.

 – Man kan tro att man är någon annanstans. Det ser riktigt otrevligt ut med allt vattnet, de har inte lokaliserat var allt vattnet kommer ifrån.

Det är alltså en gång och cykelväg som går utanför er trädgård och den är helt vattenfylld. Halva er trädgård är dränkt och den lilla lekstugan ser mer ut som ett båthus.

– Ja, det ser ju inte bra ut.

Och ni har fått in vatten i källaren också?

– Ja, och som tur är har vi inte fått in vatten i hela källaren. När räddningstjänsten kom vid kvart över sex så satte de in och länspumpade så att de håller det i schack. Det är klart att vi har ju grejer där nere. Barnbarnens lego flyter omkring, det ser rätt så spektakulärt ut.

Hur högt upp gick vattnet i källaren?

– Kan nog vara tre decimeter.

Hur känns det här?

– Det är alltid lite otäckt med vatten för man vet ju vilka skador det kan få. Om det är fuktskador som genererar mögel och sätter sig i de bärande väggarna och så. Jag förlitar mig på att kommunens skadereglerare och försälringsbolagen tar sitt ansvar. Och de har ju redan varit här så det är jag jättetacksam för, säger Anne Vilén.

Anna Olofsson
anna.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".