1 av 2
2 av 2
Courtesy Galerie Emmanuel Perrotin, Paris & Miami.

Hasselbladspriset till Sophie Calle

Årets Hasselbladspristagare och den 30e i ordningen är den franska konstnären Sophie Calle. Hon blir därmed den sjätte kvinnan som får ta emot priset, som i år fördubblats till en miljon kronor.

– Hon har ju bildat en skola som faktiskt utvidgar fotografin på ett sätt som få andra har gjort. Hon har använt sig av fotografin som medium. Hon har inte i första hand tittat på tekniken utan försökt att berätta och sammanställa sina historier.

Så förklarar Gunilla Knape, forskningschef på Hasselblad center varför Sophie Calle är en värdig vinnare. Lite utmärkande för Sophie Calle är att hon inte främst är fotograf utan använder sig av blandade tekniker, bland annat text och film. Och en del av bilderna har hon faktiskt inte tagit själv.

Sophie Calle har gjort sig känd för sina utlämnande och intima verk, som ofta bygger på hennes egna kraschade kärleksförhållanden. Ett av hennes senare projekt "Take care of yourself" tar utgångspunkt i ett brev som hennes pojkvän skrev till henne för att göra slut.

Sophie Calle tog hjälp av ett hundratal kvinnor i olika yrken, från artister till psykologer, och utställningen bygger på deras tolkning av brevet. I tidigare verk har hon bland annat fotograferat människor hon bjudit in att sova i hennes säng, eller anlitat en privatdetektiv för att skugga henne själv.

Det är inte så många kvinnor hittills som fått det här priset. Vad beror det på?

– Det finns en rad män, och fotografiyrket har ju varit väldigt mansdominerat. Jag tror att det kommer mer kvinnor.

Elsa Persson
elsa.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista