Många tusen hushåll drabbades på fredagsmorgonen när en av Göteborgs viktigaste vattenledningar sprang läck.Fastigheter längs Gulsparvsvägen fick vatten i källarna. Foto: Anders Deros / Scanpix

Göteborgarna bör hushålla med vattnet

Göteborgarna uppmanas nu att hushålla med vattnet efter den stora vattenläckan i Örgryte imorse, då en av de största ledningarna gick sönder och drygt 4.000 kubikmeter vatten rann ut.

- Just nu har alla vatten. Men om situationen förvärras kan trycket bli för lågt för att vi ska kunna hålla igång våra pumpstationer, säger Tommy Ekblad, enhetschef för dricksvattenrörnätet på Göteborg Vatten.

Under morgonen arbetades det hårt med att få bort de stora vattenmassorna som läckt ut och orsakat skador för ett dussintal hushåll i Örgryte.

- Det är vår största ledning som gått sönder. Ledningen i sig har nog varit i ett bra skick, men tjälen gör att det blir sprickor.

Efter läckan i morse har personal från Räddningstjänsten och Göteborg Vatten arbetat med att laga den trasiga ledningen, men det arbetet beräknas ta flera dagar. För att lagandet ska flyta på snabbare ombeds nu göteborgarna att hushålla med vattnet de kommande dagarna, särskilt på morgonen och sen eftermiddag då förbrukningen är som störst.

- Redan nu vet vi att det kommer ta flera dagar att laga läckan, säger Tommy Ekblad.

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista