Morgonens vattenläcka i Örgryte orsakade ett stort pådrag. Foto: Anders Deros/Scanpix.

Rekordmånga vattenläckor i vinter

Den kalla vintern i år har orsakat rekordmånga vattenläckor i Göteborg.

- I modern tid har vi aldrig haft så här mycket problem, säger Tommy Ekblad, enhetschef för dricksvattnet på Göteborg Vatten.

Morgonens jätteläcka i Örgryte, då tusentals kubikmeter vatten rann ut efter att en av de största ledningarna sprungit läck, är bara toppen på vattenläckornas isberg den här vintern. Och nu när tjälen börjar släppa är risken för fler läckage överhängande.

- Det har varit en väldigt hög rörbrottsfrekvens den här vintern. Kylan och tjälen har gjort att rören spricker, säger Tommy Ekblad.

- Vi har haft 100 skador i vinter, vilket är hälften av vad vi har på ett helt år vanligtvis, säger Suzanne Furborg på Göteborg Vatten.

Hur har ni gjort för att tackla de här problemen?

- Vi har tvingats till omfördelningar av resurser för att hinna med att reparera alla läckage, säger Tommy Ekblad.

Västekot har tidigare rapporterat om Göteborgs eftersatta vattenledningar. I vissa fall är ledningarna över 100 år gamla, och arbetet med att byta ut rören har påskyndats flera gånger. I den stora läckan i Örgryte är det dock inte kvaliteten på ledningen det är fel på, enligt Tommy Ekblad.

- Nej, den här ledningen har säkert varit i bra skick, men den ovanligt djupa tjälen har orsakat ovanligt många rörbrott i vinter. Förhoppningsvis är det här den sista incidenten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista