Mindre utsläpp av fosfor och kväve

Nu ska Göteborgs Stad göra sitt för att stoppa övergödningen av havet Om fem år ska Göteborgsutsläppen av fosfor och kväve ha minskat med omkring en tredjedel, säger kommunledningen i nya skärpta mål.

Göteborgarna står för en stor del av övergödningen av havet genom utsläpp av näringsämnen i Göta älv och biflöden. Men mycket av kvävet kommer faktiskt från fartyg och bilar genom utsläpp i luften.

Sammantaget får västkusten ta emot mer fosfor och kväve än havet klarar. Ända sedan 1970-talet har syrefria bottnar brett ut sig och snabbväxande makroalger och växtplanktonblomningar har fått konsekvenser för fiske, bad och friluftsliv.

Därför ska utsläppen minska, slår kommunledningen fast, med 40 % mindre fosfor och 30 % mindre kväve ut i vattnet från Göteborg år 2015, jämfört med 2002.

Utsläppen av kväveoxid till luften ska minska med 30 % till år 2015, jämfört med år 2006.

Bättre rening av avloppsvattnet från Ryaverket ska göra en stor del av jobbet, liksom minskade utsläpp av orenat avloppsvatten. Med bättre pumpar ska kommunen undvika utsläpp genom så kallad bräddning.

Men också trängselskatten som planeras från 2013 kan bidra till att målet förverkligas.

För att vara säker på att det går åt rätt håll vill kommunledningen att ansvariga kontrollerar utbredningen av syrefattiga bottnar och algexplosioner framöver.

Kommunen har satt upp liknande mål på flera andra områden. Det handlar om begränsad klimatpåverkan, giftfri miljö, försurning, frisk luft, levande skogar samt odlingslandskap och våtmarker.

Information om de nya målen finns på www.goteborg.se/miljomal.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".