Spara på vattnet, uppmanar Partille och Göteborgs kommuner. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
Vattenläcka

Ännu ont om vatten i Partille

Många Partillebor var helt utan eller hade ont om vatten ännu på måndagsmorgonen. Ett läckage på en vattenledning låg bakom plus att en läcka i Göteborg gjort trycket i ledningarna sämre.

Göteborg levererar vatten från Delsjön till Partille. Men kommunen får också vatten från den egna Kåsjön.

Sämst tryck i ledningarna hade boende i Sävedalen och Paradiset och andra höglänta delar av Partille. I låglänta områden var trycket bättre.

Kommunen lokaliserade läckan i går kväll. Då startade arbetet med att åtgärda problemet, som kan ha med den djupa tjälen att göra i kombination med det sämre tryck som rått till följd av Göteborgs-läckan.

Så sakteliga började reservoarerna att fyllas på under natten och morgonen, vilket kunde ske genom att man tillfälligt kopplade bort en del av ledningsnätet för skolor, en simhall och andra samhällsfunktioner som främst behöver vatten på dagtid.

Kommunen planerade också att göra en förbikoppling med hjälp av slangar. På så sätt väntas Partilleborna få tillbaka vattnet någon gång på förmiddagen, enligt den kommunale beredskapsledaren Kennet Fasth, en av dem som arbetade med att åtgärda läckan under natten och morgonen.

Som mest, i söndags, hade flera tusen Partillebor ont om vatten eller inget vatten alls.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".