Botanist Åslög Dahl vill ha fler naturreservat. Foto: Lasse Edfast/SR.
MIljömålet Levande skogar

För få reservat för gammelskogar

Ett hundratal svenska forskare har skrivit på ett upprop för att rädda de svenska gammelskogarna. I slutet av året ska målen för Levande Skogar vara uppfyllda, vilket bland annat innebär fler skogsreservat, men i Västra Götaland har man långt kvar.

Åslög Dahl, botanist vid Göteborgs Universitet, är en av de som skrivit på uppropet. Hon ser enorma rikedomar försvinna då allt mer mark används till kommersiellt skogsbruk.

– Sverige borde ta bättre vara på den här resurserna. Man kan säga att om man avverkar de här av kortsiktiga, ekonomiska intressen är det värden man inte kan återskapa. Det är ungefär som att elda upp ett bibliotek.

Det nationella miljömålet Levande Skogar kom till för tolv år sedan för att bevara den biologiska mångfalden i de svenska skogarna.

I Västra Götaland skulle 18 000 hektar, eller motsvarande en kvadrat på 13x13 kilometer, göras till naturreservat.

Johan Jannert jobbar för länsstyrelsen med att bilda dessa naturreservat och han säger att år 2010, då målet skulle vara nått, kommer man i Västra Götaland bara ha hunnit två tredjedelar. Problemet enligt honom är att länsstyrelsen från början fick för lite pengar av regeringen för att klara målet.

– De pengarna stämmer ju inte riktigt med behovet som finns.

Problemet är alltså delvis politiskt och botanist Åslög Dahl tycker att politikerna borde jobba hårdare.

– Många politiker är säkert engagerade i detta, men man önskar att de skulle visa ett större intresse än vad de gör i dag.

Lasse Edfast
lasse.edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista