Kampanj för papperslösa kvinnor

Nätverket Ingen Människa är illegal valde den internationella kvinnodagen för att starta den landsomfattande kampanjen "Ain`t I a Woman" som uppmärksammar papperslösa kvinnors brist på rättssäkerhet.

I förmiddags samlades ett trettiotal kvinnor på Kvinnofolkhögskolan i Göteborg och Trifa Shakely från nätverket Ingen Människa är illegal har träffat många papperslösa kvinnor och är väl insatt vad det innebär.

– Alltså, det är en otroligt utsatt situation. Som papperslös hamnar man i ett beroendeförhållande i och med att man inte kan söka jobb och försörja sig.

Det händer mycket lätt att man utsätts för våld och då kan man inte söka skydd av polisen. Det är ett sätt för polismyndigheten att pressa dem.

Förövare säger: om du inte gör som jag vill så kommer jag att ringa polisen och då blir du utvisad.

Det finns inga exakta siffror på hur många papperslösa kvinnor som gömmer sig i Göteborgsområdet.Trifa gissar att det han handla om c:a 200 kvinnor. Deras situation är ohållbar men det finns faktiskt lösningar, säger hon.

– Om en kvinna anmäler ett våldsbrott till polisen så ska hon inte riskera att utvisas utan det ska leda till en rättsprocess. Detta eftersom kvinnofridslagen är överordnad utlänningslagen.

Finns det några förebilder eller är det något som ni själva kommit på och vill kämpa för?

– I Sverige finns en lag för offer av trafficking. Om det finns en anmälan om våldtäkt ska de få ett tillfälligt uppehållstillstånd för att kunna gå igenomrättsprocessen.

Jag tycker det ska gälla även papperslösa gömda kvinnor.

Maria Wendehög
maria.wendehog@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista