Här ska nya Torslandavägen byggas. Infrastrukiurminister Åsa Torstensson. Foto: Jonas Franzén

Start för bygget av Torslandaväg

I dag påbörjades officiellt utbyggnaden av väg 155 mot Torslanda, delen mellan Syrhålamotet och Vädermotet.

Vägen byggs om för att bättra på trafiksäkerheten, tillgängligheten till hamnen och framkomligheten för kollektivtrafiken.

Sandra Moberg och hennes väninna Charlotta Sohl Delin styr varsin barnvagn över Torslanda torg. När de åker in till stan blir det oftast med bussen och de skulle gärna se att det funkade ännu bättre.

– Just kömässigt och framför allt på sommaren, då vill man inte ha några köer, säger Charlotta Sohl Delin.

Att en större väg skulle leda till att fler tar bilen istället för bussen, det tror inte Sandra Moberg.

– De flesta åker ju bil trots trafiken. Så går det fortare med bussen så tror jag att fler tar den istället, säger Torslandabon Sandra Moberg.

Vid lunch i dag tog infrastrukturminister Åsa Torstensson ett symboliskt första spadtag. Hon gjorde det med en hacka som använts vid de arkeologiska utgrävningarna här som visar att västra Hisingen varit ett populärt ställe att bo på flera tusen år.

Nu finns här många stora industrier och längre västerut ligger stadsdelen Torslanda och Öckerö kommun med sammanlagt cirka 35 000 invånare. Att de får en större väg tror inte Åsa Torstensson kommer leda till att fler tar bilen istället för bussen.

– Kollektivtrafiken är beroende av bra, säkra och trygga vägar. Det är alltså inte en konflikt att prata kollektivtrafik och vägsatsningar för de hör i högsta grad ihop, säger hon.

Efter att utbyggnaden är klar kommer det finnas nya trafikplatser, en mittbarriär, busskörfält och en cykelbana som ska löpa längs vägen.

På invigningen i dag var det inte bara regeringens Åsa Torstensson som talade, utan även Anneli Hulthén från kommunledningen och Kent Johansson från regionen.

– Vi har tidigare inte varit eniga i Västsverige om prioteringar, nu är vi det och det har gett resultat, säger Kent Johansson, centerpartist och ordförande i regionutvecklingsnämnden so hoppas att det kommer mer.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".