Två stora färjor kommer att börja åka mellan Göteborg och Kiel. Foto: Stena Line.

Jättefärjor på linjen Göteborg-Kiel

Stena Line kommer att sätta in två nya färjor på linjen Göteborg-Kiel värda en miljard kronor styck. Färjorna går nu i trafik över engelska kanalen och är just nu världens största färjor i linjetrafik.

Den svenska Stena-koncernen gör storsatningar i nya fartyg. Igår kom nyheten att fraktrederiet Stena Bulk köper in flera nya fraktfartyg, och idag presenterar färjerederiet sin största fartygssatsning någonsin. Bland annat betyder satsningen att världens just nu största färjor i linjetrafik kommer trafikera linjen från Göteborg till tyska Kiel.

– Vi tar in två nya färjor med ett värde på 2,2 miljarder kronor styck. De är världen största färjor med en kapacitet på 5500 längdmeter. Om du ställer alla bilar i en rad blir det fem och halv kilometer vi kan lasta, säger Stena Lines vd Gunnar Blomdahl.

Varför behöver ni så stora färjor på linjen Göteborg-Kiel?

– Vi behöver bli ännu mer effektiva och vi får ner vår kostnad per enhet om vi kan ha stora effektiva båtar. Och faktiskt också spara miljön, säger Gunnar Blomdahl.

Det är lite hela havet stormar bland Stena Lines färjor just nu. Rederiet har beställt två jättefärjor som ska sättas in i trafik över Englska Kanalen. Där går idag världens största färjor, och det är de som ska byggas om och flyttas till Göteborg. Och de två färjor som idag kör Göteborg-Kiel ska sättas i trafik mellan Karlskrona och polska Gdynia, en linje där Stena Line har haft relativt bra tillväxt de senaste åren.

– Vi bygger om den för cirka 150 miljoner kronor per styck, så det får en rejäl ansiktslyftning och även högre kapacitet, säger Gunnar Blomdahl.

I Göteborg måste Stena Line satsa 90 miljoner kronor för att bygga om i hamnen så att de nya jättefärjorna ska få plats. Bland annat krävs speciallösningar för att överhuvudtaget kunna vända en 240 meter lång färja på den ganska trånga Göta Älv.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista