Fler anmälda jobb till arbetsförmedlingar i Västra Götaland. Foto: Elsa Persson/SR.

Optimism hos bemanningföretagen

Fortsatt ökad arbetslöshet under första halvåret, och kraftigare återhämtning under andra halvan av det här året. Så ser Arbetsförmedlingens prognos för arbetsmarknaden i Västra Götaland ut.

Men senaste veckan var ökningen av antalet lediga platser stor.

– I Västra Götalands Län anmäldes under förra veckan drygt 2300 platser till arbetsförmedlingarna. Jämfört med bara en vecka tidigare var det en ökning med nästa 600 platser. Jämför vi med hur det så ut för ett år sedan, samma vecka 2009, så var det 700 fler platser som anmäldes, säger Michael Leufkens områdechef för Göteborgsregionen hos Arbetsförmedlingen.

– Det vi ser är att konjunkturen har bottnat och vändningen har börjat, säger Michael Leufkens.

Vändningen på arbetsmarknaden märks också i form av färre nyarbetslösa och lägre varseltal. Och när det gäller återhämtningen så är det främst en bransch som Arbetsöfrmedlingen spår kommer öka starkt under året.

– Det är framförallt den privata tjänstesektorn. Där finns många olika typer av företag representerade men de som var väldigt optimistiska var framför allt bemanningföretag, säger Michael Leufkens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista