Kommunala bostadsbolag

Ingen kontroll av hur lägenheter fördelas

De kommunala bostadsföretagen i Göteborg ska utgå från registreringstiden när de väljer hyresgäster. Men det finns ingen regelbunden kontroll av hur lägenheterna tilldelas.

– Det är minst sagt anmärkningsvärt att styrelsen och högsta bolagsledningen inte följer upp policys som de beslutat om när det gäller uthyrningen av lägenheter, säger Lennart Sjöstedt, bostadspolitisk sekreterare på Hyresgästföreningen.

De kommunala bolagens policy går ut på att de som varit registrerade längst på Boplats ska ha företräde när de söker lägenheter, förutsatt att de lever upp till ett par grundkriterier. Detta för att systemet ska vara så rättvist som möjligt. Men när Västekot talar med bolagens vd och styrelser visar det sig att det inte görs några regelbundna kontroller av hur man valt sina hyresgäster.

Marianne Carlström är ordförande i Poseidons styrelse.

– Vi sitter inte i styrelsen och går igenom det. Vi diskuterar policys och sedan utgår vi från att det blir som vi bestämt

Så det görs alltså ingen uppföljning?

– Nej, det har vi inte gjort i varje fall.

Men Anders Söderman, vd för Poseidon säger att det går att göra kontroller.

– Det går ju att spåra vem som fått lägenhet. Men det görs via stickprov.

När gjorde ni stickprov senast?

– Vet ej.

Det är likadant hos Bostadsbolaget. Där säger man att man ständigt har en dialog med sina anställda om hur de ska arbeta och utgår därför från att policyn som är satt följs. Men några regelbundna kontroller om det verkligen fungerar finns inte, vilket gör att policyn inte fyller någon funktion, tycker Lennart Sjöstedt på Hyresgästföreningen.

– Det viktiga är ju att följa upp policyn, inte att besluta om det. Det viktiga är att se till att det blir som man bestämt.

Samir Bezzazi
samir.bezzazi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista