Stadsteatern bra på jämställdhet

Göteborgs stadsteater är mest jämställd bland sju större institutionsteatrar i Sverige - i alla fall när det gäller andelen kvinnliga regissörer och dramatiker.

Det här visar en ny rapport som sammanställt siffror för scenkonsten under 2008. Och de goda resultaten har hållit i sig under 2009, säger Anna Takanen, konstnärlig ledare för Göteborgs stadsteater.

– Vi har ju jobbat väldigt konsekvent med jämställdhetsarbetet sedan 2006. En förändring är till exempel att vi gjorde en stor del nyskriven dramatik, 24 pjäser, som vi beställde så vi kunde förändra numrären när det gäller även dramatiker. Och det finns ett stort medvetet arbete bakom, så det är väldigt roligt. Jag hoppas också att vi kan inspirera andra teatrar.

Under 2008 hade Stadsteatern en jämn fördelning av kvinnor och män bland dramatikerna, medan kvinnorna utgjorde 44 % av regissörena. 2009 har jämställdheten ökat ytterligare - bland regissörerna var kvinnorna i knapp majoritet medan det omvända gällde för dramatikerna.

Förutom att satsa på mer nyskrivet material har man medvetet rekryterat kvinnliga regissörer, och också försökt tänka på vilken kön den drivande rollen i en pjäs har. För det är också viktigt vem som möter publiken på scenen, som Anna Takanen säger.

Jämställdheten har drastiskt förbättrats sedan 2007 då till exempel knappt 30 procent av dramatikerna var kvinnor. Anna Takanen menar att det här hänger ihop med att hon och Vd:n Ronnie Hallgren tog över ledarskapet för teatern 2006.

– 2007 spelade vi för första gången på åtta år en kvinnlig dramatiker på stora scenen här.

Elsa Persson
elsa.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista