Stark kritik mot stadsdelsnämnder

Stadsdelsnämnderna Linnéstaden och Södra skärgården har misskött sin ekonomi såpass mycket att de får den starkaste graden av anmärkning.

Nu anser stadsrevisionen att Linnéstadens ordförande och Södra skärgårdens nämnd ska vägras ansvarsfrihet.

– Det är ju så att när nivån på kritiken ligger på på anmärkning ska vi även pröva ansvarsfrågan. Det är det vi har gjort och vi ser allvarligt på att inte hantera medborgarnas pengar på ett korrekt sätt, säger Arne Hasselgren, stadsrevisionens ordförande.

Linnéstaden har under fler år fått kritik från stadens revisorer för att ha misskött sin ekonomi. Främst handlar det om att nämnden agerar för kortsiktigt på akuta underskott och inte tar till mer långsiktiga åtgärder. Trots flera tillsägelser från stadsrevisionen har de alltså inte tagit tag i ekonomin.

Södra skärgården har, trots ansträngd ekonomi och negativa prognoser, inte fattat några beslut om hur man ska få ekonomin på fötterna. Och ingen budget för 2010 har gjorts. Nämnden har även brutit mot kommunallagen genom att göra otillåtna neddragningar och man har även ignorerat tidigare rekommendationer från stadens revisorer.

Nu föreslår stadens revisorer att nämnderna ska nekas ansvarsfrihet. För Södra skärgården betyder det att alla i nämnden riskerar att förlora sitt uppdrag, medan i Linnéstaden kan, ordförande och fullmäktigeledamot för miljöpartiet, Ethel Sjöberg förlora sina uppdrag.

Samir Bezzazi.
samir.bezzazi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".