Johan Löfqvist har bott på Godvädersgatan i fem år och han känner sig inte otrygg. Foto: Elsa Persson/SR

Övervakningskameror i Biskopsgården

Socialdemokraterna och moderaterna i Göteborg vill ha övervakningskameror på fyra gator i norra Biskopsgården.

Efter bråk och skadegörelse i området vill kommunledningen tillåta allmän kameraövervakning med rörliga och fasta kameror hos kommunägda Bostadsbolaget.

Bostadsbolaget vill sätta upp kameror på Dimvädersgatan, Godvädersgatan, Flygvädersgatan och Rimfrostgatan efter senaste årets skadegörelse och bränder i Norra Biskopsgården bränder som kostat Bostadsbolaget cirka 20 miljoner kronor.

Kamerorna ska riktas mot parkeringsplatser, garage och soputrymmen, men kommer att fånga upp bostadshus och gator där många rör sig. Bilderna ska vidarebefordras till en larmcentral och lagras i högst 25 dagar.

Stadsdelsförvaltningen i Biskopsgården pekar på att invånarna själva vill ha kameror och att det därför inte är en integritetskränkning. Det är en värre kränkning att få sin närmiljö saboterad eller sin bil vandaliserad och uppbränd, säger man..

Fyra övriga partier i kommunstyrelsen menar att risken för intrång i den personliga integriteten blir för stor och vill bara godkänna kameror direkt riktade mot garage i området. Länsstyrelsen i Västra Götaland kommer nu att avgöra frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista