Bostadsbolag struntar i policy

De kommunala bostadsbolagen i Göteborg följer inte kommunens egen uthyrningsspolicy, och stadens politiker vet inte om det. Nya lägenheter kan idag enbart sökas via intresseanmälan, vilket gör att tiden som den sökande har varit registrerad på Boplats inte spelar någon roll i jakten på de attraktivt boende.

Trots att registreringstiden ska vara en avgörande faktor i valet av hyresgäst, enligt policyn, är den alltså inte det.

– Det visste jag inte. Jag vet att en del nyproducerade lägenheter går att söka via annonser. Men detta kände jag inte till, säger Owe Nilsson (S) ordförande för fastighetsnämnden.

Marie Lindén, kommunalråd för Vänsterpartiet i Göteborg, är lika ovetande.

– Detta visste jag faktiskt inte om. Det är fruktansvärt och jag vet inte på vilka grunder man gör så. Jag tycker att det låter väldigt underligt.

Det är Poseidon och Bostadsbolaget som valt att man ska enbart ta in externt sökande via intresseanmälningar till sina nyproducerade lägenheter. I stället för att kunna söka via Boplats, där bostadsbolagen kan se hur länge den sökande varit registrerad, så måste den sökande skriva ett brev där den anmäler sitt intresse. Det betyder att registreringstiden, som enligt bostadsbolagens policy ska vara avgörande när man väljer hyresgäst, blir irrelevant då den informationen inte följer med via en intresseanmälan via e-post.

På Poseidon säger man att det inte skulle vara möjligt att hitta tillräckligt med sökande via Boplats vanliga system. Och därför måste lägenheterna gå via intresseanmälan.

Hos Bostadsbolaget låter det annorlunda. Där motiverar man sitt agerande med att det är krångligare att söka nyproducerade lägenheter. Bland annat för att den sökande måste göra en del tillval.

Lennart Sjöstedt är bostadspolitisk sekreterare på Hyresgästföreningen i Göteborg. Han har svårt att förstå bostadsbolagens motiveringar.

– Det låter som väldigt lite krystade förklaringar. Att det skulle vara så speciellt med nyproducerade lägenheter så att man ska undanta dem från huvudprincipen att kötiden på Boplats ska ha betyelse låter väldigt krystat.

Samir Bezzazi
samir.bezzazi@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista