Ohälsa i nordost

Sämre hälsa i fattiga stadsdelar

För fem år sedan startade Hälso- och sjukvårdsnämnden i nordöstra Göteborg en satsning för att minska ohälsan i stadsdelarna. Trots det fortsätter gapet att öka till de välmående stadsdelarna.

Folk som bor i nordost har en sämre hälsa och lever inte lika länge som i stadsdelar som Torslanda, Askim och Älvsborg.

– Tyvärr ser det dåligt ut, säger Johan Jonsson som är folkhälsochef i Västra Götalandsregionen. Vi har en skillnad bland invånarna i Göteborg som ser ut som hela skillnaden bland länderna i Europa. Och det som är värst är att skillnaderna ökar över tiden. Vi får allt större mellan områden inom Göteborg.

Bilden är inte ny. Svenskar i Nordost har en sämre fysisk och psykisk hälsa än stadsdelar som Askim,Torslanda och Älvsborg. Boende i Askim lever till exempel nio år längre än de i Gunnared och dubbelt så många barn i Gunnared föds underviktiga jämfört med de i Linnéstaden.

Stadsdelarna i nordost har även en stor del människor som dör av botbara sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar. Det har gjorts satsningar med bland annat Angereds närsjukhus och lokala hälsotek för att möta invånarna bättre, men frågan är om hälsosatsningar är lösningen.

Eshag Kia är ordförande i stadsdelen Gunnared.

– Det ser ut som för tio år sedan. Frågan är bara vad vi ska göra. Vi vet alla fakta men frågan är vad vi ska göra åt saken. Regeringen borde satsa mycket på de stadsdelar som har strukturella problem, säger han.

Samir Bezzazi
samir.bezzazi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista