24-årige Johan Liljeqvist dog efter ett polisingripande. Trots det inleds ingen förundersökning om brott. Foto: Bo-Göran Bodin/privat. Montage: SR

Polisvåldsutredning nedlagd igen

Överåklagaren Björn Ericson har i dag beslutat att lägga ner förundersökningen i fallet med 24-årige Johan Liljeqvist i Göteborg, som dog efter ett våldsamt polisingripande i april 2008. Men nu ska polismyndigheten se över rutinerna vid gripande.

– Jag förstår inte hur de kan lägga ner förundersökningen. Vet inte hur jag ska förklara det för barnen heller. De blir livrädda när de ser en polis, säger Mikael Liljeqvist.

Det var för två år sedan som polisen grep 24-åriga Johan Liljeqvist efter att han sparkat på en bil. Gripandet blev enligt vittnen väldigt våldsamt och rättsläkaren kunde senare slå fast att polisingripandet hade ett samband med Johans dödsfall. Från polisens sida sa man att det var Östra sjukhusets tröga agerande som var orsaken till Johans död.

Nu är det alltså andra gången som förundersökningen läggs ner. Ingemar Johansson länspolismästare i Västra Götaland och har beslutat att man ska se över rutinerna vid gripande.

- Jag har bestämt att vi ska titta på denna och andra utredningar och se vad vi kan lära av dem.

Hade ni sett över rutinerna om det inte vore för detta fall?

Det hade vi nog inte gjort. I varje fall Inte vid just den här tidpunkten. Det som gjort att vi ser anledning till att gå vidare är den aktuella händelsen.

Mikael Liljeqvist förstår inte polisens agerande.

– Det blir inga ytterligare åtgärder mot poliserna men de ska ändå genomföra så att de får bättre metoder. På nåt sätt säger de att det gått fel för att de ska ändra metod när de griper. Det går inte ihop för dem säger emot sig själva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".