Flera förbud mot snöskottning har utfärdats i vinter. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.

Kall och snöig vinter innebär risk

Rekordmånga förbud mot snöskottning har delats ut av Arbetsmiljöverket den här vintern. Även inom andra arbetsområden har den här vintern varit farligare än vanligt.

Bara i februari delades det ut 26 förbud i Göteborg mot snöskottare som jobbade utan ordentlig skyddsutrustning på höga höjder.

– Det är mer än vi har gjort någon vinter tidigare, säger Hans Kirudd är biträdande tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket i Göteborg.

– Ett fall från ett hustak slutar ju i regel med att man skadar sig allvarligt, så det är klart att det här inte är bra.

I början på februari höll det på att gå riktigt illa när en plåtslagare ramlade ner från ett hustak till en sexvåningsbyggnad vid Polhemsplatsen i Göteborg. Som tur var hade den mannen ordentlig skyddsutrustning och blev hängande i sin sele, men på över 20 andra arbetsplatser av dem som Arbetsmiljöverket har inspekterat så har alltså sådan livsviktig utrustning saknats.

Att den här kalla och snöiga vintern inneburit risker för många inom arbetslivet står klart när man kollar på statistiken över om de allvarliga olyckor som inträffat på arbetsplatser i Västra Götaland.

Bara under februari månad i år så inträffade närmare 180 allvarliga olyckor på arbetsplatser, och jämfört med samma månad året innan är det en ökning på 17 procent. Hans Kirudd på Arbetsmiljöverket tycker ändå att dom arbetsgivare som fått fel och brister påtalade för sig har varit bra på att rätta till misstag.

– Vi har inte råkat ut för någon som motsatt sig våra krav.

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".