Tidig säsongsstart oroar i allsvenskan

I dag börjar herrallsvenskan i fotboll. Klockan 16 startar premiärmatchen mellan Kalmar FF och IFK Göteborg. Nästan 70 procent av de allsvenska klubbarna tror på ökade publikintäkter i år visar en enkät som Ekot gjort.

Snön ligger fortfarande vit över stora delar av landet men nu drar årets fotbollssäsong igång.

I Ekots enkät säger många klubbar att de oroar sig över säsongsplaneringen. I fjol spelades första matchen den 4 april, i år är det alltså den 13 mars.

Dessutom gör allsvenskan uppehåll i ungefär två månader mellan mitten av maj till mitten av juni då bland annat fotbolls-VM i Sydafrika spelas.

En stor publikdragare är derbyn. Gais räknar till exempel med fullsatt när laget möter IFK Göteborg i år. Sett över hela säsongen hoppas Gais på i snitt över 6 000 besökare per match och det skulle vara en ökning jämfört med förra året, berättar klubbdirektör Sebastian Arby.

– Lockar publik gör man genom att spela bättre fotboll och ha bättre spelare. Vi har två jättebra brassar som är fantastiskt roliga att se på när de spelar. Det ska definitivt locka publik.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Pär Ivarsson
pär.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista