Kristdemokrater vill ha särskild avdelning. (Barnen på bilden har inget med inslaget att göra.) Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Kristdemokratiskt förslag

Särskild förskola för utsatta barn

Hur ska barn i Göteborg som drabbats av övergrepp och andra traumatiska händelser få bästa möjliga stöd i förskolan? Den frågan har utretts i kommunen på förslag av kristdemokraterna som vill ha en särskild förskoleavdelning för drabbade barn.

Men kommunledningen vill inte flytta på de här barnen utan vill istället förbättra stödet i deras invanda miljö.

Styrande Göteborgspolitiker tycker att barn som drabbats av trauman av olika slag ska få stanna i sin naturliga vardagsmiljö. I förskolorna ska man istället se till att det finns tillgång till psykologer, specialpedagoger och kuratorer och att ordinarie personal får kompetensutveckling.

Det är en tankegång som får stöd i stadsdelar som yttrat sig. Men i ett par stadsdelar är man ändå positiv till särskilda korttidsplatser, eftersom det i vissa lägen är svårt att erbjuda den professionella hjälp som behövs.

Nu blir det inte så och kristdemokraten Carina Liljesand är missnöjd:

– Vi säger alltid att "det är klart att barnen mår bäst i sin egna miljö", men om det är så att barnet har 25-30 andra omkring sig i en orolig miljö, är den miljön bra då?

Carina Liljesand menar att risken är stor att barn inte får rätt hjälp och de därför utvecklar kroniska besvär efter svåra upplevelser.

– Idag finns det kanske tre personal på 25 barn. Det finns alldeles för mycket barn i förskolan redan idag som ingen vuxen ser.

Kristdemokraten Carina Liljesand fick inte gehör i kommunstyrelsen nyligen (10/3) för en särskild förskoleavdelning i Göteborg för barn som drabbats av traumatiska händelser.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".