Kylan och saltade vägar ställer till det för hundarnas tassar. Foto: Scanpix.

Kylan skadar hundens tassar

Saltade vägar och gångbanor har skapat stora problem för många hundar den här vintern. Hundarnas tassar torkar nämligen ut av vägsaltet, vilket kan leda till allvarliga skador.

– Dels får man ibland isklumpar mellan tårna, det gäller hundar som har mycket päls mellan trampdynorna. Men sedan får många hundar mycket problem med sprickor i tassarna, precis som vi får på fötterna, säger Björn Åblad som är veterinär på Blå Stjärnans Djursjukhus i Göteborg..

I de flesta fallen så räcker det med att behandla hundens tassar själv med olika salvor, och enligt veterinär Björn Åblad är det något som många hundägare också gör.

– Men man får också faktiskt undvika att gå där det är saltat om hunden har problem med det här.

Irene Nordin är ute och går med sin dvärgschnauzer Viggo, och hon känner igen problematiken med det uttorkande vägsaltet.

– Det kan ju vara väldigt krångligt om det tassarna är lite spruckna och illa medfarna efter en lång vinter. Gruset gör att det blir rispigt och då svider det rejält i tassarna. I kombination med minusgrader så blir det köldkramp många gånger. Då får man börja värma tassarna lite granna och massera försiktigt så går det över.

– Om man har en hund med mycket hår mellan trampdynorna så kan man raka rent där så att det inte bildas isklumpar där som skadar trampdynorna. Man kan också i god tid smörja in trampdynorna med något tassvax eller något liknande preparat, ett par gånger i veckan och hålla rent tassarna också, säger veterinär Björn Åblad.

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".