Oenighet om hyreshöjningar

Nu i mars läggs propositionen om nya hyressättningsregler som från och med nästa år ska gälla på den svenska hyresmarknaden.

Konkret innebär det bland annat att kommunala bostadsbolag förlorar sin hyresnormerande roll, vilket betyder att hyror i allmännyttan inte längre ska kunna begränsa hur hög hyra som de privata fastighetsägare kan förhandla sig till.

Både Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna säger sig vara nöjda med den nya förhandlingsordningen. Men enigheten beror på att de tolkar lagstiftningen på helt olika sätt. Så här säger Reinhold Lennebo VD för Fastighetsägarna Sverige.

– Vi tycker att det är ett steg i rätt riktning mot en mera fri hyresättning.Hyressättning som bättre motsvarar hyresgästernas allmänna förväntningar.

Kommer det att innebära att om man bor på Linnègatan så får man betala betydligt mer i hyre än om man bor i till ex Hisingsbacka ?

– Jag tror att läget för likvärdiga lägenheter får stor och man får räkna med prisskillnader uppåt och neråt på mellan 15 och 20 procent.

Fastighetsägarna räknar alltså kalt med att hyror i de attraktiva områdena kommer att höjas kraftigt till följd av den nya förhandlingsordningen. Men det avvisas bestämt av Hyresgästföreningen. Lennart Sjöstedt bostadspolitisk sekreterare på Hyresgästföreningen i Göteborg anser att fastighetsägarnas förhoppningar saknar grund.

– Det är drömmar som de privata fastighetsägarna har. Det finns överhuvudtaget ingenting nytt i den här nya lagstiftningen,som ska gälla från nästa år, som innebär att läget får ökad betydelse.

Det fanns för några år ett förslag från den Kockska utredningen där man ville att läget skulle få ett större betydelse än idag. Men det finns inte med i det nya lagförslaget så att det att lägen skulle få större betydelse är gripet ur luften.

När man talar med Fastighetsägarna så har de en tolkning och ni har en helt annan tolkning kan det vara ni som feltolkar det här lagförslaget?

– Nej, definitivt inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".