Tidningsbud lejde papperslösa flyktingar att göra deras jobb. Mellanskillnaden tog de själva. Foto: Kerstin Carlsson/Scanpix.

Tidningsbud uppsagda efter att ha utnyttjat papperslösa

Ett 50-tal tidningsbud, som utnyttjat papperslösa flyktingar för att göra sitt eget jobb för en lägre betalning, har sagts upp de senaste åren.

Efter att ha upptäckt detta i kontroller varslade Västsvensk tidningsdistribution VTD förra året drygt 50 anställda tidningsbud om uppsägning. Men hur många av dessa som var papperslösa vet inte VTD där Ann Fröjd är personalchef:

– Nej, det vet vi ju inte. Det är ju inte samtliga dessa, vi får ju aldrig reda på det. De är inte anställda så vi vet ju inte antalet. De utnyttjas på det här viset och får nästan ingenting betalt. Det är helt oacceptabelt, säger Ann Fröjd.

Peter Åkesson är ombudsman på Transportarbetarförbundet som ansvarar för avtalen om tidningsbuden. Han säger att en del fuskande tidningsbud kan göra riktigt stora vinster:

– Det kan ju ibland bli rätt mycket pengar och om man till exempel har tre distrikt och lägger det här på andra så kan det ju innebära att man får in en och en halv lön, säger han.

De fuskande tidningsbuden låter papperslösa arbeta för 50 till 75 procent av lönen, och mellanskillnaden stoppar de i egen ficka. Nu genomförs bemannade tidningsfilialer som både VTD och facket hoppas ska göra det svårare för fuskande tidningsbud. Istället för de avlämningsplatser som finns idag, ska de föreståndare som finns på de bemannade filialerna göra att de har koll på vilka som jobbar som tidningsbud.

– Då kommer alla våra anställda att ha en arbetsplats att utgå från där man har en arbetsledare som man träffar varje dag. Man har arbetskamrater och kan fika ihop. Idag utgår de flesta av våra anställda hemifrån och då kan vi inte ha den här kontrollen på samma sätt. Så det här är en stor fördel med filialer och då kommer det här problemet att försvinna, säger Ann Fröjd.

Maja Jerosimic
maja.jerosimic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".