1 av 2
2 av 2
friidrott - inomhus-vm

Christian Olsson skadad

Christian Olsson kunde bara göra två hopp i VM-finalen i tresteg. Sedan satte smärtor i höger fot stopp. Han blev också av med sitt världsrekord.

Christian Olssons 17,23 räckte bara till fjärde plats. En skadekänning i hälsenan vid den högerfot han opererat fem gånger satte stopp efter två hopp.

Svensken stod över både det tredje och fjärde hoppet innan han bestämde sig för att bryta tävlingen.

– Jag kom in med en ömmande hälsena till tävlingen. Jag kände av den hela tiden, redan på uppvärmningen, säger Olsson till Radiosporten.

– Jag hoppades att det skulle gå över när adrenalinet kickade in, men jag kände av den när jag kom in i andrasteget. När man har smärta där är det svårt att stå emot och sedan trycka ifrån. Det var lönlöst att fortsätta hoppa.

– Istället för att göra det till en riktig skada så avstod jag vidare hoppning.

Så det är ingen riktig skada, bara känningar?

– Det är klart att det skulle kunna vara värt att riskera lite i en VM-final, men jag kände att det handlar inte bara om att våga. Jag orkade inte stå emot med den smärtan. Det är svårt för mig att gå vidare därifrån.

– Om jag känner att jag inte kan attackera som jag borde göra då har jag heller ingen chans att utmana dem som hoppade 17.50 och uppåt.

Hur ont hade du redan inför finalen?

– Det var inte så farligt. Det var ömmande men jag kände av det i redan i ansatsen och känner man av det redan när man springer så är det ingen bra förutsättning när man ska hoppa.

Christian Olsson noterades för 17.23 i sitt första hopp och placerade sig då på en tredjeplats. Det blev ingen ökning i det andra hoppet då svensken landade på 17.23.

– Det var inget snack om att det var en bra bit upp till toppen. Efter 17.69 och 17.23 kände jag att jag inte pallade med mer. 

Trestegsfinalen fick ett dramatiskt avgörande då fransmannen Teddy Tamgho slog till med ett nytt världsrekord - 17.90. Han raderade därmed Christian Olssons gamla rekord och tog hem finalen före kubanen Yoandris Betanzos.

– Det är fantastisk hoppning. Han springer jättebra och har bra fart med sig igenom hela hoppet. Han hade jättelånga hopp med sig hela tävlingen och att han lyfte sig i sista omgången det tyder på att det är en riktig mästare.

– Det är bara att gratulera. Rekord är till för att slås.

Det var första gången sedan 2001 som Christian Olsson inte tog guld i ett mästerskap som han ställde upp i. Men han får en guldklimp i vår i alla fall.

Christian och frun Gordana ska få barn, så Olsson återvänder inte till Doha när friidrottens Diamond league drar igång den 14 maj.


Tresteg, final

1) Teddy Tamgho, Frankrike, 17,90
2) Yoandris Betanzos, Kuba, 17,69
3) Arnie David Girat, do, 17,36,
4) Christian Olsson, Sverige, 17,23
5) Fabrizio Donato, Italien, 16,88
6) Jadel Gregorio, Brasilien, 16,78
7) Dmitrij Valukevic, Slovakien, 16,72
8) Igor Spasovchodskij, Ryssland, 16,42.

Robert Tennisberg
Andreas Lindman

radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".