Skollunch serveras för tidigt

Skolor i Göteborgsområdet serverar skolbarn lunch före klockan elva, vilket går emot Livsmedelsverkets rekommendationer.

Sveriges Radio Göteborg har besökt Backaskolan där lunch serveras så tidigt som halv elva, något som man nu försöker förändra.

Lisa Jonsson är kostchef på skolan och håller med om att det är alldeles för tidigt för barnen.

– Ja, jag menar att ingen ska behöva äta före klockan elva, säger hon. Men det är klart att det är ett stort förändrings-arbete som krävs. Det är många skolor, vi har 26 kök här i Backa och 15 rektorer. Det kräver gott samarbete för att man ska få till de här tiderna.

Helen Gustafsson, också kostchef i Backa, tror ett samarbete med skolledningen och ansvariga på olika skolor kan ge bättre resultat och förbättra måltiderna.

– Vi kanske har för lite matsalar och vi har ofta för slitna miljöer, säger hon. Våra planer är att tillsammans med lärare och rektorer förändra scheman. Vi har påbörjat det arbetet i projektet Måltid Backa där vi samlat alla medarbetare som jobbar med måltider i samma organisation.

Projektet kan vara ett steg på vägen för att komma till rätta med problemen, tror hon.

– Vi har jobbat med att höja statusen för våra medarbetare och för måltiderna, och på så viss skapa en förändring när det gäller attityder i matsalen i måltiden. Det sitter ihop alltihop.

Massip Farid Ikken
massip.farid-ikken@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".