Kommunfullmäktige meddelade aldrig kommunledningen att bygget av nya Gamla Ullevi blev dubbelt så dyrt som beräknat. Foto: Scanpix

Politisk kommunkationsmiss om miljoner

Ledande socialdemokrater i Göteborg medger nu att det brast i kontrollen av Gamla Ullevi-bygget.

Kommunledningen fick inte veta att den nya arenan skulle bli dubbelt så dyr som de 180 miljoner kronor som anslagits (av kommunfullmäktige) och det måste man dra lärdom av, säger socialdemokraten Owe Nilsson.

– När man ser de kostnadsfördyringar som har varit kanske frågan skulle ha gått tillbaka, så att man hade fått stämma av med kommunledningen eller fullmäktige att vi håller på att hamna i en annan ekonomisk situation, säger Owe Nilsson.

Varför har då inte återredovisningen, som borde ha funnits, skett?

– Jag har inget bra svar på det om jag ska vara riktigt ärlig. Jag vet inte.

Det ingen säger men säkert en och annan tänker är att skuggan faller över den förra kommunledningen med Göran Johansson i spetsen. Han var också drivande i Ullevi-bygget. Det har tagit flera år att få fram den redovisning av kalkyler och beslut som oppositionen begärt. Nu med en ny kommunledning kommer vad som uppfattas som logiska förklaringar till att bygget hittills kunnat kosta 366 miljoner kronor istället för 180. Men fortfarande finns oklarheter kring avgörande beslut, menar moderaten Jan Hallberg, som vill att revisorerna fördjupar granskningen.

– Hela Ulleviprojektet har skötts i slutna rum. Det är bra att sanningen kommer fram och att också de ansvariga börjar krypa fram ur buskarna, säger Jan Hallberg.

Och socialdemokraten Owe Nilsson säger att han inte har något emot att revisorerna fortsätter granskningen.

– Revisorernas uppgift är att titta på all verksamhet och vill de titta på detta - som de väl tänker - så är det helt okej, säger Owe Nilsson.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".