Döva och hörselskadade äldres behov har glömts bort inom äldrevården, menar Ann-Christin Ericson, enhetschef. Foto: Martin Eriksson/SR.

Äldreboende för döva

Behovet av anpassade äldreboenden för personer som har funktionshinder växer.

Idag invigs Göteborgs första teckenspråkiga äldreboende i Frölunda.

Döva och hörselskadade äldres behov har glömts bort inom äldrevården, menar Ann-Christin Ericson, enhetschef.

– Till exempel vet jag en döv kvinna som hamnade på ett "vanligt" äldreboende. Där kunde hon inte kommunicera med någon, så hon började prata teckenspråk med sig själv i spegeln till slut. Så ska det ju inte vara.

Finporslinet dukas fram på Åkerhus äldreboende, som är det andra i hela landet som specialiserar sig på döva och hörselskadade personer. Sedan tidigare finns ett sådant här boende i Malmö.

Belysning, inredning och planlösning har anpassats för att de boende ska få det så bra som möjligt.

– Det är bra här, säger 94-åriga Kerstin Holmberg är en av dem som flyttat in.

– Jag var så ensam hemma och ramlade ofta, här har jag det som en drottning, säger hon och skrattar, samtidigt som personalen tecknar med henne.

På väggarna sitter tydliga tavlor med information till de boende, ljuddämpande tak och golv har lagts in och på i varje rum finns bildtelefoner som hjälpmedel. Personalen har också gått intensivkurser i teckenspråk för att kunna bemöta patienternas behov.

– Det är jätteintressant att jobba med hörselskadade och döva personer. Det är inte alls som att jobba med "vanliga" hörande äldre, mer som att upptäcka en ny kultur, säger undersköterskan Singithi Kaluwadurage.

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".