Åtta månader för koppleri

Idag kom domen mot den idrottsledare i Göteborg som anklagats för koppleriverksamhet. Mannen ska ha agerat hallick åt åtta nigerianska kvinnor och bland annat har han lagt upp hemsidor åt kvinnornaoch skjutsat dem till kunder.

Det blev åtta månaders fängelse för den femtioåriga idrottsledare verksam i Göteborg som agerat hallick åt åtta nigerianska kvinnor. Själv erkänner mannen att att han hjälpt kvinnorna med att fotografera och byggt hemsidor åt dom.

Vissa av bilderna var tagna på gymmet där han arbetade. Enligt åklagaren ska mannen även ha försett kvinnorna med droger och begärt sexuella tjänster som betalning för sitt arbete. Men tingsrätten ansåg inte att det var bevisat att mannen verkligen tagit betalt.

Just situationen för nigerianska prostituerade kvinnor har blivit mycket uppmärksammad på senare tid. Det har talats om att dessa kvinnor lever under slaveriliknande förhållanden och hålls kvar i prostitutionen med hjälp av hot och droger och Voodoo. Så här lät det när P1 programmet i Kaliber gav sig ut och pratade med prostituerade om situationen för de nigerianska kvinnorna.

" – When they are coming here they are here all night.

Samma bild får vi av alla vi pratar med. De ni´gerianska kvinnorna i Göteborg har ett hårt liv. De får stå många, långa timmar ute i kylan och de är ofta sjuka i tbc eller diabetes."

Under flera år har nigerianska kvinnor varit en del av prostitutionen i andra europeiska länder, men det är först det senaste året som de har kommit till Sverige. Karin Dalborg berättade i Kaliber hur de har det.

– Kvinnorna i Nigeria har en fattigdomsrelaterad prostitution. De förmedlar starkt att de inte trivs med sin nuvarande livssituation och att de vill förändra den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".