Turkiska socialdemokrater missnöjda

Den turkiska socialdemokratiska föreningen i Göteborg kan komma att lämna moderpartiet - detta till följd av riksdagsbeslutet om att beteckna dödandet av bland annat armenier år 1915 som folkmord.

Det här är i alla fall vad en enad styrelse vill, och beslut fattas på föreningens årsmöte nu på lördag. Föreningens sekreterare Mustafa Atik tror sig få stöd av medlemmarna och det kan också blir fråga om att borgerligt samarbete framöver:

- Det här en så pass viktigt fråga för oss, en så värdemässigt grundläggande fråga så det här omkullkastar hela vår föreställning om partiet ärligt talat.

Lars Johansson, riksdagsman från Göteborg säger så här om föreningens reaktioner:

- Ja, jag beklagar ju att man inte vill acceptera de beslut som vi har tagit på vår socialdemokratiska partikkongress i höstas. Jag upplever att det här är lite grann i vredesmod man agerar nu.

Men det vänder sig Mustafa Atik bestämt emot:

- Då har man inte förstått allvaret i frågeställningen ärligt talat. Och det här är ingen utpressning, det här är inte ett hot. Det här är konsekvensen av det beslut partiet tagit.

Själv utesluter han inte att det skulle kunna handla om ett folkmord men han vill att historiker ska utreda saken ytterligare.

Turkiska s-föreningen i Göteborg har funnits i ett och ett halvt år och har 140 medlemmar. Företrädare för föreningen för nu dialog med borgerliga partier om ett eventuellt samarbete. Och enligt Mustafa Atik kommer valet av samarbetspartner bero på inställningen till den turkiska gruppen.

- Om man tittar på partierna i den här specifika frågan så är det ju moderaterna som är tydligast, och där man väldigt tydligt klargör att det här är inte en fråga för politiker utan det är en fråga för historiker. Den här frågan borde aldrig hanterats i riksdagen.

Elsa Persson
elsa.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista