En polis visar upp utlänningslagen. Foto Daniel Breece/SR.
Migrationsverket

Kritik mot långa förvarstider

Förra året satt en man i Göteborg inlåst i nästan 400 dagar hos Migrationsverket. Sverige har tidigare fått internationell kritik för långa förvarstider.

Svenska Amnesty är kritiska till att man överhuvudtaget sätter flyktingar i förvar säger generalsekreteraren Lise Bergh 

– Vi är kritiska mot det därför det är en ordentlig inskränkning av en persons integritet att vara inlåst som man faktiskt är och vi anser att man då i första hand skall ta till den lindrigaste inskränkningen nämligen att folk skall vara under uppsikt vilket betyder att man regelbundet skall anmäla sig till Migrationsverkets enhet eller polis och i andra hand ta till förvar

Vad anser ni om de långa förvarstiderna som finns i Sverige idag, I Göteborg har vi sett exempel på en perosn som satt i 400 dagar?

– Det tycker vi inte är rimligt överhuvudtaget utan det bör hållas så kort som möjligt

Förra året satt nästan 700 flyktingar inlåsta på Migrationsverkets två förvar i Göteborg, genomsnittstiden var 40 dagar men ett tiotal personer satt på förvaret ett halvår eller mer. Att flyktingar sätts i förvar kan bero på deras identitet är oklar eller att polisen väntar på att avvisa personen.

Ett beslut om förvar måste förnyas varannan månad, och kan förlängas hur många gånger som helst. Men då måste det finns synnerliga skäl och det kan vara att man antar att personen kommer rymma eller hålla sig gömd.Göteborgspolisen Mats Bråse är en av dom som beslutar hur länge en asylsökade skall hållas i förvar.

– Att man sitter kvar i förvar beror på att vi inte har fått verkställt dem och att vi inte har fått verkställt dem beror på att deras identitet och hemland är oklart för oss. Då blir de inte mottagna i sitt hemland. Under den här perioden arbetar polisen med att få fram vem de är och vart de kommer ifrån.

Daniel Breece
daniel.breece@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".