Volvos VD Leif Johansson. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Bonus till Volvochef upprör facket

Även med företagsförluster på nästan 15 miljarder kronor efter skatt, kan chefen få bonus. Volvochefen Leif Johansson fick utöver sin fasta lön på 12,3 miljoner kronor även en miljon kronor för verksamhetsåret 2009.

Ovanpå det fick Johansson en halv miljon kronor i bil- och bostadsförmån och pensionspremier på nästan fem miljoner kronor,  som tittat på årsredovisningen.

– Det är oerhört upprörande, säger Tomas Johansson, fackordförande i grupp trettio på Volvos fabrik i Tuve.

Enligt årsredovisning baseras ersättningen på en miljon på det bra resultat som Volvo gjorde under det det fjärde kvartalet förra året.

– Med facit från förra året så kan vi se att, om vi inte lyckats få till ett kraftigt positivt kassaflöde sista kvartalet så hade vår skuldsättning varit ännu mer besvärlig än vad den redan är, säger Mårten Wigforss, presschef på AB Volvo.

Kan du förstå om det sticker i ögonen på anställda?

– Jag anser att detta systemet har sina förtjänster också eftersom det innebär att vi kan fokusera på det som anses vara viktigt utifrån ett ägarperspektiv, säger Mårten Wigforss.

– Trots att det går med 15 miljarder back hittar de någon litet halmstrå som gör att cheferna ska få ut lite mer i lön och förmån säger Tomas Johansson, fackordförande i grupp trettio på Volvos fabrik i Tuve.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".