Att stämpla ut efter 35 timmar istället för 40, hur låter det? Ledande politiker i Göteborg vill utreda om kortare arbetsvecka kan funka i praktiken. Foto: Brita Nordholm/Scanpix.

Kort arbetstid ska ge frisk personal

35 istället för 40 timmars arbetsvecka kan bli verklighet för kommunanställda inom Göteborg. Ledande politiker vill nu utreda frågan.

En enig kommunledning (i kommunstyrelsens personal- och arbetsmarknadsdelegation) vill veta om 35 istället för 40 timmars arbetsvecka i bland annat hemtjänsten kan minska sjukfrånvaron, utan att det blir för dyrt.

– Vi behöver hitta olika sätt att förbättra arbetsmiljön, säger socialdemokratiska kommunalrådet Marina Johansson, som ansvarar för personalfrågor i kommunen.

– Detta kan vara ett sätt. Men vi måste också veta innan vi startar att detta är realistiskt - vad det ger för effekter och om vi kan klara det ekonomiskt, säger Johansson.

Kommunledningen vill veta mer om vilka erfarenheter som finns i andra kommuner och verksamheter som testat arbetstidsförkortning. Om effekterna är positiva och det inte kostar för mycket kommer man att prova 35-timmarsvecka i en grupp med hög sjukfrånvaro, inom hemtjänsten eller bland städ- och ekonomipersonal. Exakt var och när kan Marina Johansson inte säga än.

Fem timmar kortare arbetstid med bibehållen lön är kanske inte någon mirakelkur, men ändå värt att prova, tycker man från Göteborgs-oppositionen.

– Grunden måste vara att utforma arbeten så att man kan jobba en heltid utan att bli sjuk eller tvingas sluta. Om sjukfrånvaron är hög när man jobbar 40 timmar kommer den nog att förbli hög när man jobbar 35 timmar - men kanske inte lika hög, säger moderaten Jonas Ransgård.

Om ett försök faller väl ut kan det på sikt leda till en generell arbetstidsförkortning. Kommunen skulle bli en mer attraktiv arbetsgivare och dra till sig personal i bristyrken.

– Självklart tror jag att det skulle bli en väldigt viktig del i rekryteringen också, säger Marina Johansson.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista