OS-mössan - en populär pryl. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

OS-mössan skapar virknålskris

Svenska OS-truppens populära virkade mössa har orsakat en landsomfattande brist på virknålar.

Sedan flera veckor tillbaka har det varit omöjligt att få tag på virknålar i rätt storlek. Och garn i färgerna gult och blått börjar också bli en bristvara.

– Vi har sålt slut på alla vi har. Och det är inte helt lätt att få fabriker att ställa om sin produktion och börja göra virknålar till Sverige, just nu, just till oss, säger Ausgeir Eiriksson på grossisten Marks och Kattens.

När Charlotte Kalla, Marcus Hellner och Anna Haag sprintade och skidade fram i spåren under OS i Canada härom veckan, och kammade hem medaljer och ära, var det en detalj som etsades sig fast i den svenska folket medvetande: vad idrottarna hade på huvudet.

Den lite oformliga, virkade OS-mössan i gult och blått gick milt sagt hem i stugorna.

– Först gick allt garn åt. Allt blått och gult garn tog slut. Sedan kom nästa "problem" säger Ausgeir Eiriksson på Marks och Kattens.

OS-ceremonin hann inte avslutas förrän telefonerna började gå varma hos dom svenska garngrossisterna. På Coats i Göteborg rensades lagret på gult och blått garn samt virknålar i rätt storlek.

Och samma sak hos Marks och Kattens, där trycket varit enormt hela vintern.

– Vi skulle nog kunna ta emot så många nålar som fabrikerna bara kan producera just nu, säger Ausgeir Eiriksson.

Milan Djelevic
Milan.djelevic@sr.se

Västekot
vastekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista